Thassos-Island e_img_forum e_img_webcam e_img_gbook

Θάσος Πληροφορίες Αξιοθέατα

Discover the new LIVE Webcam Thassos Potos Beach

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θάσου

thassos sights museum

Το μουσείο συγκαταλέγεται σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της βόρειας Ελλάδας και το σημαντικότερο στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Η έκθεση του Μουσείου της Θάσου περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα από τα ιστορικά έως και τα βυζαντινά χρόνια.

Στην αρχαιότητα η Θάσος αποτελούσε μία από τις δέκα μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις, με ισχύ η οποία οφείλεται στον πλούτο του νησιού σε μάρμαρο, σε μέταλλα, στο χρυσό, την αλιεία καθώς επίσης και την εκμετάλλευση της γεωργικής της παραγωγής.
Η έκθεση αναπτύσσεται σε 1400 τ.μ. ενώ περιλαμβάνει πάνω από 1700 αντικείμενα. Συνολικά υπάρχουν 32 προθήκες στο Μουσείο, ενώ στον ίδιο χώρο βρίσκονται 95 μεγάλα πανό με όλες τις πληροφορίες για τους επισκέπτες σε τρεις διαφορετικές γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά).

Εκτός από τα αντικείμενα που εκθέτονται στις 16 αίθουσες του Μουσείου, φιλοξενούνται στον υπόγειο χώρο αρχαία ερείπια της κλασικής και ρωμαϊκής περιόδου τα οποία είναι ορατά αλλά όχι επισκέψιμα.

Αρχαία Αγορά, Αρχαίο Θέατρο και Ακρόπολη της Θάσου

Ancient agora Thassos Ancient agora Thassos 1 Ancient agora Thassos 2

Το αρχαίο θέατρο που βρίσκεται στην ακρόπολη της Θάσου, κάθε καλοκαίρι από το 2002, φιλοξενεί το πετυχημένο καλλιτεχνικό Φεστιβάλ της περιοχής. Το θέατρο της Θάσου υπήρχε από τον 5ο αι. π.Χ., αυτό όμως που βλέπει ο επισκέπτης είναι η ρωμαϊκή του φάση, όταν πια έχει γίνει χώρος παραστάσεων ναυμαχιών και κυνηγεσίων. Η πρώτη ανασκαφή έγινε από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή το 1921 και αποκάλυψε το κοίλο του θεάτρου, την ορχήστρα, τις παρόδους και τμήμα της σκηνής του. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η έρευνα επικέντρωσε το ενδιαφέρον της στη μελέτη των ήδη γνωστών στοιχείων και κυρίως σε ξεκαθάρισμα της αρχιτεκτονικής μορφής του σκηνικού οικοδομήματος.

Μοναστήρι του Αρχάγγελου

Το μοναστήρι χτίστηκε ακριβώς πάνω στα βράχια στα νοτιοανατολικά του νησιού, με υπέροχη θέα στη θάλασσα. Η μονή ιδρύθηκε από την Αγιορείτικη μονή Φιλόθεου. Δεν είναι γνωστός ο ακριβής χρόνος της ίδρυσης της. Η ύπαρξή της αναφέρεται για πρώτη φορά το 1287 σε κάποιο επίσημο έγγραφο. Το 1835 έγιναν κάποιες επιδιορθώσεις. Η εκκλησία έχει 9 μ. μήκος 5 μ. πλάτος και 3 μ. ύψος. Στη μονή είναι φυλαγμένο ένα κομμάτι Τιμίου Ήλου, μέρους δηλαδή ενός από τα καρφιά που χρησιμοποιήθηκαν για τη σταύρωση του Χριστού. Η μοναδικότητα και η Χάρη αυτού του κειμηλίου έγινε αιτία μεγάλης προσέλευσης προσκυνητών. Οι πιστοί αφιέρωναν για να μνημονεύονται τα ονόματα τους . Ιδιαίτερα οι θεοσεβείς Θεολογίτες έδειχναν τη μεγάλη τους ευλάβεια στο Μιχαήλ Άγγελο δωρίζοντας στη μονή κτήματα σπίτια αλλά μερικές φορές και ολόκληρες τις περιουσίες τους. Έτσι το μοναστήρι απέκτησε πολύ μεγάλη περιουσία. Το 1927 που ψηφίστηκε ο αγροτικός νόμος περί απαλλοτριώσεων των μετοχίων Θάσου και Λήμνου όλη η κτηματική περιουσία του μοναστηριού μοιράστηκε σε 72 ακτήμονες. Το 1974 ήρθαν μοναχές οι οποίες μαζί με έναν Φιλοθεΐτη ιερομόναχο εργάστηκαν σκληρά και μεταμόρφωσαν το μοναστήρι που μέχρι τότε είχε μείνει έρημο. Από τότε η Μονή Μιχαήλ Αρχαγγέλου λειτουργεί ως γυναικείο ησυχαστήριο που εξαρτάται πνευματικά από τη μονή Φιλοθέου στο Άγιο Όρος. Το μοναστήρι είναι σπάνιας ομορφιάς και δεν θα πρέπει να παραλείψετε να το επισκεφτείτε.

Archangelos Monastery Thassos Archangelos Monastery Thassos 1 Archangelos Monastery Thassos 2

Αρχαιολογικός χώρος Αλυκής, Θάσος

Η Αλυκή βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Θάσου. Αποτελείται από δύο κόλπους και μία έκταση γης που μπαίνει μέσα στη θάλασσα. Το κομμάτι αυτό ονομαζόταν και Ιερός Βράχος της Θάσου. Ο κόλπος στα νότια της Αλυκής που μοιάζει με φυσική μπανιέρα, πιστεύεται ότι κατοικούνταν από πολλούς ανθρώπου στην αρχαιότητα, κάτι που μαρτυρείται από τα ερείπια ναών και σπιτιών του 7ου π.Χ αιώνα. Πολύ κοντά υπάρχει και μια εκκλησία βασιλική που χτίστηκε πολύ αργότερα από τους Χριστιανούς της εποχής. Σε ανασκαφές του 1896 βρέθηκε ένας πολύ καλά διατηρημένος Κούρος τον οποίο μπορείτε να θαυμάσετε σε μουσείο της Κωνσταντινούπολής. Σήμερα στην περιοχή κατοικούν ελάχιστοι άνθρωποι αλλά το καλοκαίρι σφύζει από ζωή αφού το φυσικό περιβάλλον είναι υπέροχο και μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στην υπέροχη παραλία.

Aliki Thassos Aliki Thassos Aliki Thassos 2

Λαογραφικό Μουσείο Θεολόγου, Θάσος

Το μουσείο του Θεολόγου βρίσκεται πάνω στο δρόμο που οδηγεί στο βουνό. Το παλιό αρχοντικό που κάποτε ήταν η κατοικία του δημάρχου Χατζηγιώργη, ανακαινίστηκε πλήρως προκειμένου να γίνει μουσείο. Ο Χατζηγιώργης δεν ήταν μόνο δήμαρχος αλλά ήταν αυτός που το 1821 ανήγγειλε την επανάσταση κατά των Τούρκων στο νησί. Το μουσείο αποτυπώνει πολύ όμορφα το Θεολογίτικο σπίτι της εποχής με αντικείμενα που είναι τοποθετημένα στο χώρο όπως παλιά. Ο χώρος υποδοχής, τα υπνοδωμάτια αλλά και όλα τα είδη οικοσκευής και ρουχισμού εκτίθενται στο χώρο του μουσείου. Θα δείτε παραδοσιακές στολές της περιοχής αλλά και είδη της καθημερινής ζωής όπως μικρά ελαιοτριβεία και μυλόπετρες.

Museum Theologos Museum Theologos 2 Museum Theologos 3

Museum Theologos 4 Museum Theologos 5 Museum Theologos 6

Λίμνη Μαριών, Θάσος

Κοιτώντας τον χάρτη της Θάσου δεν θα βρείτε την Λίμνη των Μαριών, γι' αυτό αν θέλετε να τη δείτε θα πρέπει να οδηγήσετε μέχρι το χωριό Μαριές και έπειτα να οδηγηθείτε από κάποιες πινακίδες και από τους ντόπιους. Ο δρόμος που οδηγεί στη λίμνη είναι χωματόδρομος αλλά δεν θα αντιμετωπίσετε δυσκολίες, καθώς είναι αρκετά φαρδύς και καθόλου κακοτράχαλος. Αφού οδηγήσετε περίπου 2-3χλμ θα δείτε δεξιά κάτω την Λίμνη που περιστοιχίζεται από ιδιαίτερη βλάστηση και πολλά δέντρα. Να ξέρετε ότι η Λίμνη δεν ενδείκνυται για κολύμπι, επίσης το κάμπινγκ απαγορεύεται εδώ όπως και σε όλο το νησί εκτός από τους οργανωμένους χώρους.

Lake Maries Thassos Lake Maries Thassos 1 Lake Maries Thassos 2

Μουσείο του γλύπτη Πολύγνωτου Βαγή, Ποταμιά Θάσος

Το μουσείο βρίσκεται στη γενέτειρα του γλύπτη. Ο Βαγής γεννήθηκε στη Ποταμιά το 1892 και ήταν ένα από τα επτά παιδιά της οικογένειας, αλλά μετανάστευσε το 1911 στις ΗΠΑ, όπου και διέπρεψε μέχρι το θάνατό του (1965) στη ζωγραφική και τη γλυπτική. Από τον Αύγουστο του 1981 λειτουργεί στην Ποταμιά το μουσείο που είναι αφιερωμένο στη ζωή και –κυρίως- το έργο του. Στεγάζεται σε ένα διώροφο πέτρινο κτίσμα στο κέντρο του χωριού, που παλιότερα στέγαζε το δημοτικό σχολείο.

Στο μουσείο εκτίθενται 98 έργα γλυπτικής και 15 ζωγραφικοί πίνακες της περιόδου 1920-1960. Τα έργα της πρώτης δημιουργικής περιόδου του Βαγή (1919-1930) είναι εμπνευσμένα από την αρχαία ελληνική μυθολογία και ιστορία. Τα υλικά που χρησιμοποίησε ο Βαγής είναι ο γύψος, ο χαλκός και το μάρμαρο. Τα έργα της δεύτερης περιόδου χαρακτηρίζονται από αφαιρετικότητα. Χυτεύονται σε χαλκό, σε τσιμέντο ή λαξεύονται σε πέτρα, μάρμαρο, ξύλο ή γρανίτη.

Like us on facebook

Info Box

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αναζήτηση Thassos Island

Thassos Weather


Σήμερα
  04:00 - 06:00 10-Day Thassos Forecast 21°C Ασθενής Ανατολικός-Βορειοανατολικός

Σας Προτείνουμε

Theo Hotel
Panagia
Hotel
Marina Pension
Location: Kinira
Type: Rooms
George Hotel
Limenaria
Type: Hotel
Samaras Beach Hotel
Limenaria
Type: Hotel
Piatsa Michalis
Location: Potos
Type: Rooms
Sissys Villas
Location: Potos
Apartments
Vournelis Hotel
Thassos
Type: Hotel